אולטרסאונד בהריון - סקירת מערכות

הריון הוא אחת התקופות המרגשות והעוצמתיות בחיי האישה. בדיקות השגרה הן חלק בלתי נפרד מהתקופה הזו, ותפקידן לאפשר לך להיות מודעת למצבו של העובר בכל שלב ושלב. במרפאה מתבצעות מגוון בדיקות אולטרסאונד בהריון, בהן כל בדיקות השגרה, בעזרת המכשור המתקדם ביותר – על מנת להגיע לדיוק המירבי באבחון. בנוסף, ד״ר קריידן חרץ מבצעת סקירות מכוונות למערכות השונות של העובר, בהן המוח ועמוד השדרה, ומעניקה ייעוץ ייסודי במצבים מיוחדים. בתום כל בדיקת אולטרסאונד, תקבלי הקלטה שלה על גבי שני עותקי DVD, תמונות ברזולוציה גבוהה וסיכום מפורט.

בדיקות האולטרסאונד המתבצעות במרפאה:

הריון צעיר
בדיקת שקיפות עורפית
סקירת מערכות מוקדמת
סקירת מערכות מאוחרת
סקירת מערכות "שלישית"
סקירת מערכות מכוונת
סקירה מכוונת למוח העובר
סקירה מכוונת ל - CMV
גדילת העובר ובדיקת זרימות ע"י דופלר
היריון מרובה עוברים

בדיקות האולטרסאונד המתבצעות במרפאה:

הריון צעיר
בדיקת שקיפות עורפית
סקירת מערכות מוקדמת
סקירת מערכות מאוחרת
סקירת מערכות "שלישית"
סקירת מערכות מכוונת
סקירה מכוונת למוח העובר
סקירה מכוונת ל - CMV
גדילת העובר ובדיקת זרימות ע"י דופלר
היריון מרובה עוברים

הריון צעיר

גיל ההריון אינו תלוי בגילך, אלא בכמה שבועות חלפו מאז שקיבלת ווסת בפעם האחרונה. בדיקת הריון צעיר מתבצעת בשלביו הראשונים של ההריון, בין השבוע ה-6 ל-10. בעזרת הבדיקה, נוכל לקבוע את מיקום ההריון, מספר העוברים, ונוכחות דופק העובר. בנוסף, בשלב זה נוכל לאבחן בעיות גינקולוגיות שעשויות להתפתח במקביל להריון, כמו שרירנים (מיומות) או ציסטות שחלתיות, ובהתאם לדייק את מעקב ההריון הנכון ביותר עבורך.

בדיקת שקיפות עורפית + סקירת מערכות טרימסטר ראשון (טרם סקירת מערכות מוקדמת)

בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת סקר סטטיסטית, בעזרתה ניתן להעריך האם העובר נמצא בסיכון גבוה, בינוני או נמוך להתפתחות של תסמונת דאון. את הבדיקה נבצע בין השבוע ה-11 ל-14. במקביל, תתבקשי לבצע בדיקת דם הנקראת ״סקר ביוכימי של הטרימסטר הראשון״, על מנת לאפשר דיוק מקסימלי באיתור התסמונת.

את גילך, אורך העובר ומידת השקיפות העורפית שלו, נכניס לנוסחה המחשבת את הסיכון המשוקלל.

חשוב לציין כי מדובר בבדיקת סקר סטטיסטית שאינה אבחנתית. במידה שהריונך נמצא בסיכון מוגבר, תוכלי לבחור האם לבצע בדיקה נוספת לאימות האבחנה. מדובר בבדיקה פולשנית, במהלכה נלקח החומר הגנטי של העובר ממי השפיר, סיסי השליה ומהדם העוברי. הסיבה שהבדיקה הזו מומלצת רק במקרים של סיכון גבוה, היא שקיים שיעור של חצי אחוז עד אחוז של אובדן הריון כתוצאה ממנה.

עם התפתחות הטכנולוגיה, ניתן להעריך את הסבירות לתסמונות ומומים מסוימים כבר בשלב הראשוני של ההריון. כיום, כ-50% ממומי העובר ניתנים לזיהוי כבר בשליש ההריון הראשון, על ידי סקירת המערכות בתקופה הזו. בבדיקה, נוכל לתת לך הערכה מדויקת ומורחבת למומים אפשריים, כמו הפרעות גנטיות מסוימות, ובדיקת התפתחות האיברים של העובר.

ד״ר קריידן חרץ בעלת הכשרה לביצוע בדיקה זו מהקרן לרפואת העובר בלונדון (FMF).

סקירת מערכות מוקדמת

אחרי שעברנו את השבועות הראשונים להריון וביצענו את הבדיקות הטרומיות, מגיע השלב של סקירת מערכות מוקדמת. מדובר בבדיקה חיונית לכל הריון ולידה, המאפשרת לנו להתאים את מעקב ההריון הנכון ביותר עבורך. במהלכה, נבדוק את מדדי העובר שלך, כולל מבנה האברים והמערכות השונות בגופו, כדי לוודא את תקינותם ולצורך הערכת ההתפתחות והגדילה. במהלך הבדיקה, נבחן גם את השליה ואת מי השפיר, במרבית המקרים נוכל כבר לזהות את מין העובר.

סקירת מערכות מוקדמת מאפשרת לנו לאתר מומים מבניים וסממנים חשודים להפרעות גנטיות בעובר, בתחילת שליש ההריון השני, שבועות 14-16. בשלב זה, אחוז המומים הניתנים לאבחון עולה ל-75%, וכך נוכל להפנות לבירורים נוספים או להנחות על מעקב הריון בסיכון במידת הצורך.

חשוב לציין כי סקירת מערכות מוקדמת לא מחליפה את בדיקת השקיפות העורפית ובדיקות נוספות לאבחון הפרעות גנטיות בעובר.

ד״ר קריידן חרץ משתמשת בטכנולוגיית תלת-מימד מתקדמת, בעזרתה תוכלי לראות הדמייה של פני העובר ואבריו.

סקירת מערכות מאוחרת

סקירת המערכות המאוחרת מבוצעת לרוב בין שבוע 20 לשבוע 24, והיא משלימה את סקירת המערכות המוקדמת. בדומה לסקירה המוקדמת, מטרת הבדיקה היא המשך מעקב התפתחות העובר ואבריו, מכף רגל ועד ראש, כשבבדיקה הזו, אחוז המומים והליקויים המבניים הניתנים לאבחון עולה ל-85%-90%. כמו כן, נמשיך ונעקוב אחרי כל ממצא שעלה בסקירה המוקדמת. מעבר לכך שאיברי העובר גדולים משהיו בסקירה המוקדמת, יש מספר מבנים ומערכות שלא היו קיימים אז, וכעץ ניתנים לבדיקה.

כאן תוכלי למצוא תיאור מפורט של האברים שנבדוק בסקירת המערכות המאוחרת:

  • פנים
  • גולגולת
  • מוח
  • צוואר
  • חזה
  • עמוד שדרה
  • בטן
  • עצמות ארוכות בגפיים
  • כפות הידיים והרגליים
  • איברי המין
  • כלי הדם בחבל התבור
  • תנועתיות הגוף

 

כדי להעריך את גדילת העובר, נמדוד את היקף הראש, קוטר דו-רקתי של הגולגולת, היקף הבטן ואורך עצם הירך. בנוסף, נבחן את מיקום השלייה, כמות מי השפיר, ונמדוד את אורך צוואר הרחם, שעשוי להעיד על הסיכון ללידה מוקדמת. במהלך הסקירה, נוכל לבצע גם בדיקת זרימות בעורקי הרחם (דופלר), במסגרת ההערכה לרמת הסיכון לרעלת הריון והאטה בגדילת העובר.

סקירת מערכות ”שלישית" - שלילת מומים התפתחותיים

סקירת המערכות השלישית, כשמה כן היא, מתקיימת בשליש ההריון השלישי, סביב השבוע ה-32. מדובר בבדיקה משלימה לסקירת המערכות המוקדמת והמאוחרת, שכן בין הסקירה המאוחרת לסקירה השלישית מתפתחים איברים ומערכות נוספים. לכן כ-10%-15% ממומי העובר מתגלים רק בשלב מאוחר.

בעזרת סקירת המערכות השלישית, ניתן לזהות מצבים נרכשים או מומים מולדים שלא התבטאו בעבר, למשל במערכת העיכול, מערכת השתן ובמוח העובר. עם זאת, לא נוכל תמיד לבצע את הבדיקה באופן מיטבי, עקב גודלו של העובר ומנחו.

סקירת מערכות מכוונת

סקירת מערכות מכוונת נעשית רק כאשר עולה חשד למומים, מחלות גנטיות או הפרעות התפתחותיות, בין אם בממצאים חשודים בבדיקות קודמות או על בסיס היסטוריה משפחתית. את הבדיקה נוכל לבצע מהרגע שעולה חשש לבעיה בעובר, בכל שלב בהריון.

בבדיקה נשתמש במכשור מתקדם שמיועד במיוחד לאיתור ואבחון הבעיות החשודות, ובמידת הצורך ישולב ייעוץ רב-תחומי. לאחר מכן, נציג בפנייך את הממצאים שעלו, נסביר את המשמעות שלהם ואילו בירורים נוספים נדרשים. בשלב הזה תוכלי לשאול כל שעולה על דעתך, ויחד נבין מה תכנית הפעולה להמשך.

סקירה מכוונת לסימני מחלת CMV בעובר

CMV (ציטומגלו-וירוס) הוא נגיף ממשפחת נגיפי ההרפס שכיח יחסית בארץ. ההערכה היא כי כ-40% עד 80% מהאוכלוסייה הבוגרת נדבקה בו בשלב כלשהו בחייהם, לרוב ללא תסמינים משמעותיים. עם זאת, כאשר אישה נושאת את הנגיף בעודה בהריון ומעבירה אותו לעובר, עלולות להיווצר בעיות בריאותיות קשות לעובר. במרבית המקרים, הפגיעה תהיה במערכת העצבים המרכזית, מה שעלול להוביל לשיתוק מוחין או פיגור שכלי בדרגות שונות.

כאשר עולה חשש להדבקה אימהית ל-CMV, נבצע סקירת אולטרסאונד מכוונת במטרה לזהות סימנים למחלה בעובר. לעיתים, נבצע גם בדיקת MRI מכוונת לעובר. על מנת להשלים את תכנית הטיפול, נשלב ייעוץ של מיטב המומחים בתחום, כולל זיהומולוג.

ד״ר קריידן חרץ היא מומחית לביצוע סקירת מערכות מכוונת מקיפה ופיענוח MRI למוח העובר.

גדילת העובר ובדיקת זרימות על ידי דופלר

בהגיעך לשבועות 28-32, ניפגש שוב לבדיקת אולטרסאונד שגרתית, בה נוכל לקבל הערכה למשקל העובר, בריאותו והתפתחותו הכוללת. כאשר עולה חשד להאטה בגדילת העובר, או לחלופין גדילת יתר, נוכל לבצע את הערכת המשקל ומעקב הגדילה בשלבים מוקדמים יותר בהריון.

לפעמים, נשלב במהלך הבדיקה גם בדיקת זרימות על ידי מכשיר דופלר, בעזרתו נוכל להעריך את זרימות הדם בכלי הדם האימהיים והעובריים כאחד. כך, ניתן לבחון את תפקוד השליה ולב העובר, ואת אספקת הדם לאיברים מסוימים.

אולטרסאונד להריון מרובה עוברים

הריון מרובה עוברים נוטה להיות מורכב יותר, ודורש התייחסות מיוחדת ומעקב קפדני. עוד בסקירת המערכות הטרומית, סביבות שבוע 6, נוכל לאבחן את ההריון כמרובה עוברים, על ידי זיהוי מספר עוברים או שקי הריון ברחם. לאחר שזיהינו את מספר העוברים, חשוב לאבחן גם את סוג ההריון, כלומר האם לעוברים שליות נפרדות או שהם חולקים אחת. בהתאם, נבנה תכנית מעקב ייעודית עבורך, לרבות בדיקות אולטרסאונד בתדירות גבוהה יותר.